كارنامك اردشير پاپكان نخستین رسانه ایران، بازتاب تمدن پيشرفته 18 قرنِ پیشِ ايرانيان و اقتباس از آن در دنياي معاصر
كار جمع آوري کارهای روزمره اردشير ـ بنيادگذار دودمان ساسانيان در یک کتاب [مجموعه] تحت عنوان «كارنامك اردشير پاپكان» مارس سال 300 ميلادي (اسفندماه) پايان يافت و چند روز بعد نسخه اصلي آن به مناسبت نوروز در تالار پذيرايي كاخ سلطنتي در تيسفون [جنوب بغداد و نه چندان دور از این شهر] قرار گرفت.
به نوشته مورخان رومي، «نرسي» شاه وقت پس از خواندن كارنامه اردشير، از اين كه نتوانسته بود بمانند او روميان را از نزديك شدن به قلمرو ايران بازدارد از فرط اندوه بيمار شد و به نفع پسرش «هرمز» كناره گيري كرد.
كارنامه اردشير قرن ها نصب العين سران ايران بود. به گفته ویل دورانت، اين كارنامه درعين حال پيشرفته بودن تمدن ايرانیان را منعكس مي كند كه دفتر رئيس كشور [دفتر = دیپتر اردشير پاپکان] كارهاي روزانه دولت را يادداشت و توسط چند مُحَرّر تکثیر مي كرد و همانند يك «روزنامه محدود» برای دولتمردان و بزرگان ارسال مي شد تا درجریان کارها و برنامه ها قرارداشته باشند و اندرزهارا بکاربندند. برپايه همين روش، از 1995 سران همه كشورها، پارلمان ها و دستگاههاي دولتي براي خود «وبسايت» رسمي ساخته و براي ملاحظه عموم و به ويژه دولتهاي ديگر و رسانه ها در اينترنت قرارداده اند و مطالب اين سايت ها «سند» است. استناد تاريخدانان که قبلا بریده روزنامه هارا برای استفاده بعدی و اظهار نظر آرشیو می کردند اینک متون همین وبسایت ها هستند که رسمیّت دارند ـ گرچه مطالب آنها یکطرفه است و پژوهشگر باید برود و اظهارنظرهای دیگران را در آن زمینه ها به دست آورد تا بشود قضاوت درست کرد. این وبسایت ها در بطن خود دارای ایمیل هستند تا هرکس که بخواهد بتواند نظر خود و درخواستش را از این طریق برای رئیس دولت و هر مقام وحتّی فرد ارسال و پاسخ دریافت دارد. قاعدتا تنها مطالب وبسایت های مقامات یک کشور و متون اعلامیه های رسمی باید مورد استناد و احیانا واکنش دولتهای دیگر، تفسیرنگاران و افراد ذینفع قرارگیرد و درنتيجه بايد «تِكست = متن» تصمیم، نظر و اظهار باشند، نه تنظيم ژورناليستي كه روزنامه نگار عمدتا مفاد مطلب را جهت سهولت خواندن در زماني کوتاه، و فهميدن ماوَقَع درچارچوب قواعد خبرنویسی تنظیم می کند و هدف او اطلاع رسانی است نه انتشار متن سند که طولانی و گاهی ثقیل و خواندنش حوصله می خواهد. برای رفع هرگونه اشکال، عادت بر اين شده است كه نشریات حرفه ای، در زير خبرهاي خود نشاني وبسايت مقام رسمي مربوط را [که خبر روزنامه از آن نقل شده است] درج كنند تا اگر مخاطب نياز به متن مطلب داشته باشد، خود به آن مراجعه كند. سابقا و پیش از عمومیّت یافتن اینترنت، روزنامه ها بر حسب اهمیت موضوع، متن اعلامیه ها و اظهارات را در کنار خبر تنظیمی خود، در کادر (باکس) قرار می دادند تا در صورت لزوم مورد استناد افراد ذینفع قرار گیرد.