به قلم دکتر نوشیروان کیهانی زاده. روزنامه نگار از سپتامبر 1956 (شهریور 1335)

ترجمه به هر زبان با بکارگیری گوگل ترنسلیت

در خرداد 1340 سردبیر اجرایی روزنامه اطلاعات که عکس مصدق را چاپ نکرده بود برکنار شد

هفت سال پس از محاکمه و اعلام محکومیّت دکتر محمد مصدق در دادگاه نظامی و چند روز پس از نخست وزیرشدن علی امینی ـ در پی اعتصاب و تظاهرات معلمان، یکشنبه 31 اردیبهشت 1340 روزنامه های تهران فرصت یافته بودند که عکس دکتر مصدق را در صفحات اول خود چاپ کنند و او را رئیس دولت دمکراتیک ایران، یک ایراندوست و قربانی کودتای عوامل آمریکا ـ انگلیس بنویسند. روزنامه اطلاعات در آن روز با آن مطلب که خبر روز شده بود عکس مصدق را چاپ نکرده بود که فروش این روزنامه پایین آمد و در آن روز [شماره منتشره اش در آن روز] بیش از 11 هزار نسخه برگشتی داشت.
     اعتراض مخاطبان روزنامه ادامه یافت و سناتور عباس مسعودی ناشر روزنامه مجبور شد که سردبیر اجرایی را به کار دیگری بگمارد [مؤدبانه برکنار کند] و یک کمونیست پیشین را که قبلا سردبیر روزنامه جوانان حزب توده و پس از آن، در میز اخبار بین الملل روزنامه اطلاعات مترجم گزارش های رسانه های انگلیسی زبان بود سردبیر اجرایی کند. کوتاهیِ چاپ نکردن عکس به رغم انتشار خبر آن به گردن سردبیر وقت افتاده بود و ناشر (مدیر) روزنامه با تغییر دادن سمت او برائت جسته بود. خبر، مربوط به نظرات مصدق درباره انتخابات و نقص های قانون انتخابات ایران بود که وی از سال 1312، انتقاد از آن سیستم را آغاز کرده بود.
     نخست وزیری علی امینی از نيمه ارديبهشت آن سال که رادیو مسکو او را «جان اف. کندیِ ایران» می خواند و لغو سانسور مطبوعات از سوی او، امکان چاپ شدن عکس و نظرات مصدق را به دست داده بود. مطبوعات ایران از چاپ کردن عکس مصدق، پس از محاکمه در دادگاه نظامی و محکوم شدن به 3 سال زندان ـ چند ماه پس از کودتای 28 اَمُرداد و سپس تبعيد غيرقانوني و خودسرانه او به احمدآباد منع شده بودند.
     می دانیم که تیراژ روزنامه همشهری (در زمان مدیریت غلامحسین کرباسچی و سردبیری محمد عطریانفر) با چاپ عکس مصدق در صفحه ششم شماره 29 اَمُرداد 1372 این روزنامه دفعتا بالا رفت و دیگر پایین نیامد و یک سال بعد، درج آن در صفحه اول روزنامه ایران به ابتکار مؤسس و مدیر وقت آن ـ دکتر فریدون وردی نژاد به مناسبتی [فوت نوه مصدق]. روزنامه ایران در آن روز عکس مصدق و نوه اش را در صفحه اول خود چاپ کرد و به سبب هجوم مردم به خرید روزنامه، در آن روز آن شماره چندبار تجدید چاپ شد.